shutterstock_139255337

Een meerderheid van de Senaat steunde het wetsvoorstel van minister Jet Bussemaker van Onderwijs. Zoals verwacht kreeg het plan steun van de coalitiepartijen VVD en PvdA, evenals van D66 en GroenLinks. Uiteindelijk waren tegen middernacht, na een dag lang debatteren, 36 senatoren voor het plan en 29 tegen.

Eerder steunden de vier partijen het plan ook in de Tweede Kamer. Ze sloten in mei vorig jaar een akkoord met het kabinet over het nieuwe stelsel. Belangrijkste maatregel is de nieuwe manier van studiefinanciering. De basisbeurs – nu nog een gift – wordt vanaf september een lening.

‘Schuldengeneratie’
Jongerenorganisaties zijn teleurgesteld. Volgens FNV Jong dreigt een ‘schuldengeneratie’ te ontstaan. De jongerenbond spreekt over een ‘groot drama’ voor jongeren van nu en de volgende generaties. “Met het afschaffen van de basisbeurs worden studenten al snel met een extra schuld van 12.000 euro opgezadeld. De private schuld van Nederland neemt daarmee jaarlijks met zo’n 1,2 miljard euro toe”, vreest FNV Jong.

Bron: rtl nieuws

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*